Anti Aging/Healthy Aging

 

Anti Aging is een relatief nieuw begrip in onze samenleving. Het betekent letterlijk "niet verouderen".
Rejuvenal geeft er de voorkeur aan om het woord Healthy Aging te gebruiken. Dit is "gezond ouder worden". Dat dekt naar onze mening meer de lading. Gezond ouder worden is de wens van ieder mens.

Anti Aging is niet, zoals vaak wordt geoordeeld, een trend van de beautybranche of de cosmetica-industrie die zich uitsluitend op een mooie buitenzijde concentreert.
Het gaat erom de gezondheid te optimaliseren, te behouden en te onderhouden. Anti Aging focust zich op preventieve maatregelen, te nemen voor een gezond en lang , vitaal leven. Vandaar dat Anti Aging geneeskunde ook preventieve geneeskunde kan worden genoemd met een focus op "longevity". Anti Aging is alles behalve een tijdelijk fenomeen of hype maar preventieve gezondheidszorg en zou daarom voor ons allemaal een belangrijk bestanddeel van onze persoonlijke levensstijl moeten zijn.

Dr. GoldmanAnti Aging is een begrip geworden wat niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Volgens Dr. Goldman (links op de foto), voorzitter van A4M (American Academy of Anti Aging Medicine), is de Anti Aging markt een bloeiende en groeiende industrie en een wereldwijde trend die op weg is naar de top van de preventieve gezondheidszorg. A4M heeft tot op heden meer dan 50.000 artsen uit meer dan 80 landen op seminars onderwezen en/of opgeleid binnen de markt van Preventie, Anti Aging en Longevity. Al deze artsen zijn geïnteresseerd in life enhancement (verbetering van de kwaliteit van het leven) en life extension (verlenging van het leven).

In het jaar 2004 was alleen al in Amerika de omzet van Anti Aging-producten en diensten 45,5 miljard dollar. De verwachting is dat, met een groei van 9,5 % per jaar, in 2009 dit ongeveer 72 miljard zal zijn. (Business Communication Company, Inc., February 2005).

Anti Aging geneeskunde wordt door vele artsen, therapeuten en specialisten, gezien als de geneeskunde van de 21 e eeuw. Vele artsen en therapeuten wereldwijd specialiseren zich of hebben zich al gespecialiseerd als Anti Aging arts of specialist. Deze vorm van geneeskunde is in staat het verouderingsproces te stoppen en in bepaalde gevallen zelfs terug te draaien. Veroudering is terug te draaien. Met klem willen we aangeven dat we hier praten over biologisch verouderen!

Om dit te verduidelijken geven we het voorbeeld van Jeane Calment uit Arles, Frankrijk. Zij stierf in 1997 op een leeftijd van 122 jaar. Tot op de laatste dag leidde ze een gezond leven. Na onderzoek werd haar biologische leeftijd vastgesteld op 88 jaar.

ouder wordenMensen worden ouder, maar snel verouderen wil niemand. Het verouderingsproces is een ingewikkeld proces. Hoe kan het dat de ene persoon sneller veroudert dan de ander? Een gezond menselijk lichaam is van hoogwaardige kwaliteit als het jong is, maar begint op een gegeven ogenblik verouderingskenmerken of mankementen te vertonen die we als kind of jong volwassene niet kennen. Het verouderingsproces wordt al ingezet vanaf ons twintigste levensjaar. De eerste kenmerken zijn; grijze haren, rimpelvorming, slappere spieren, stijve gewrichten, langzamer herstel na inspanning etc.

We weten allemaal dat gezonde voeding, voldoende beweging, goede nachtrust, positief denken en weinig tot geen stress de belangrijkste basis vormt voor een goede gezondheid. De maatschappij is echter niet meer de maatschappij van vijftig jaar geleden. Er is in de loop der jaren heel veel veranderd.

vervuilingGroenten en fruit wordt bespoten met chemicaliën, de zware industrie, de chemische fabrieken en het verkeer brengen veel vervuiling, de voedingsbodem raakt uitgeput en geeft nog maar een gering percentage vitaminen en mineralen af aan het voedsel. Onze planeet raakt overbevolkt en iedereen wil vers en voldoende eten. De uitlaatgassen die we inademen tasten onze organen aan en remmen bijvoorbeeld de schildklierfunctie. De 24-uurs economie heeft zijn intrede gedaan waardoor de nacht niet meer de dienstbaarheid van rust heeft die daarvoor bedoeld is. Door de steeds hoger gestelde eisen aan financiële middelen raken we steeds meer in de stress. Iedereen wil in overvloed leven, maar velen weten niet meer wat overvloed is. Een nieuwe mobiele telefoon lijkt vaak belangrijker dan een goede gezondheid.

Wat we nu, in het begin van de 21 e eeuw, weten is dat een groot aantal invloeden van buitenaf onze genetische expressie bepaalt en daardoor het ouder worden kan versnellen of vertragen. Tot deze invloeden van buitenaf behoren toxines/schadelijke stoffen in: ons eten, de lucht, het milieu, medicatie, nicotine, alcohol,  hoge UV-belasting, verkeerd eten, overmatig gebruik van suiker, te weinig beweging, electrosmog en te veel stress.

Daarnaast weten we ook dat genetische bepaling het verouderingsproces beïnvloedt. Deze laatste beïnvloeding is niet te veranderen gedurende een leven. Hier hebben we volgens de wetenschap 8 tot 12 generaties voor nodig.